Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 3 hod
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 12 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem

Vánoční rybí polévka prácheňských rybářů

Michal Katuščák 0 hodnocení
Recepty

Recept z minulého století z jižních Čech na výbornou rybí polévku.

Potřebujeme:

  • hlavu a odřezky z kapra (část ocasu, ploutve)
  • vnitřnosti (jikry a mlíčí)
  • cibuli
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • 2 l vody
  • dvě lžíce másla
  • čtyři lžíce mouky
  • hrst sušených hřibů
  • 150 ml sladké smetany
  • žloutek
  • muškátový květ
  • sůl
  • pepř
  • alespoň čtyři kuličky nového koření
  • čtyři celého pepře
  • zelenou petrželku

Příprava:

Do hrnce nalijeme vodu a přidáme hlavu, odřezky, cibuli a kořenovou zeleninu, celý pepř, nové koření a vše mírně osolíme. Rybí vnitřnosti uvaříme v kastrolku během pěti minut zvlášť.

Sušené houby zatím namočíme do studené vody. Když se začne budoucí dobrota vařit, ztlumíme oheň a vše povaříme do doby, kdy zelenina změkne. Vývar pak přes síto scedíme a obereme maso z hlavy a odřezků.

Jikry vyjmeme z blány a mlíčí nasekáme na drobné kousky. Zeleninu nakrájíme na nudličky. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou vývar zahustíme a provaříme. Do polévky pak přidáme nakrájené vnitřnosti, obrané rybí maso, nakrájenou zeleninu a namočené houby.

Vše dosolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a lžíci nasekané petrželky. Na závěr polévku zjemníme smetanou, v níž jsme rozkvedlali žloutek. Polévku podáváme samotnou, popřípadě s na sucho opečenými kostičkami chleba, housky nebo veky.

-

Hodnocení receptu (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled