Fotografie
Jaroslav okomentoval Obrazem: Vysaze...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Na severu Čech ...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Candáti jdou do...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Zahájení pstruh...
před 10 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Pečený pstruh...
včera

V souboji rybích specialit většinou vítězí klasika

Marek iRybářství 1 hodnocení
zdravé jídlo Recepty

Pro někoho je vaření potěšením a odreagováním, pro jiného každodenní nutností. Ale i v dnešním uspěchaném světě si můžeme najít chvilku a uvařit si to, na co máme chuť. Seznámil jsem se s rybářem, myslivcem a profesionálem v oboru kulinářského umění Martinem Liškou. Měl jsem to štěstí, že mi na talíři nabídl několik rybích specialit. Některé z nich teď nabídnu i vám.

text: Ivo Novák

Zajímala mě především příprava jídel. Čekal jsem nějaké speciální přísady a různá koření, ale to jsem žil v omylu. Martin sází na klasiku. Sůl, pepř, kmín, příprava na másle, nebo sádle, jinak recepty se liší jen několika přísadami. Rybí maso je to, co vytváří typickou chuť.

Štičí závitek

K této pochoutce potřebujeme filety ze štiky upravit na slabé plátky. Filet ze hřbetu je třeba seříznout na dva tenčí plátky, maso z břišní části není třeba upravovat.

Připravené filety osolíme, posypeme pepřem a kmínem. Citron je třeba nakrájet na tenké plátky a hlívu ústřičnou upravit tak, aby její části bylo možné do rybího filetu zabalit.

štičí závitek
Štičí závitek, foto: Ivo Novák

Pak už jen stačí položit na rybí maso střídavě hlívu a citron a vše stočit do závitku. Ten je třeba zajistit párátkem, nebo kouskem špejle.

Závitky vložíme na stojato do teflonové pánve, kde je na olivovém oleji osmažíme z obou stran, aby vznikla křupavá kůrka. Pak přidáme máslo a závitek dusíme pod pokličkou, dokud není hotov. Záleží na velikosti a síle rybích filet.

šéfkuchař ryby
Štičí závitek, foto: Ivo Novák

Jako příloha se vlastně hodí cokoliv. Chléb, brambory, hranolky…

Rybí měšec

Potřebujeme rybí filety z jakékoli ryby, sladkovodní nebo i mořské.

K přípravě je třeba nakrájet čerstvou kapii, pórek, malá rajčátka, přidáme stroužek česneku, rajčatový protlak a lžíci rybího koření. Směs promícháme.

rybí měšec
Rybí měšec, foto: Ivo Novák

Z alobalu si pak vytvoříme pomyslnou misku (měšec). Rybí filety osolíme, mírně opepříme a posléze je rozprostřeme na dno alobalové misky. Na vrstvu rybího masa přijde vrstva připravené směsi, znovu rybí maso a směs.

Alobal uzavřeme a takto připravený měšec můžeme upravit na grilu, popřípadě v předehřáté troubě při teplotě 180 stupňů. Za zhruba 40 minut máme hotovo.

rybí měšec
Rybí měšec, foto: Ivo Novák

Přidáváme plátek citronu a příloha je na každém z vás.

5

Hodnocení receptu (1)

  1. Klasická

    Klasika je vždycky nejlepší

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled