Fotografie
fadli m.n okomentoval Výdej celorepub...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Test rybářských...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Původní versus ...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Její podvodní v...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Barakuda zaútoč...
včera

Učíme se ve Vodňanech: Rybniční bahno, odpad nebo cenná surovina?

Marek iRybářství 2. září 2022 0 komentářů

Extrémně zabahněný rybník. Foto: Jiří Hronek

Poznávání

Většina rybníků leží ve spodní části povodí a fungují tak v podstatě jako sedimentační jímky. Vždycky tomu tak bylo a jiné to nebude asi ani v budoucnu. Splavování materiálu z horních částí povodí níže říkáme eroze. Zejména od poloviny 80. let se ale tento přirozený trend výrazně urychluje nevhodnými lidskými zásahy do krajiny a úpravami hospodaření na pozemcích, hlavně na polích.

text: Jiří Hronek

Po roce 1948, kdy došlo k odebrání půdy v rámci socialistické kolektivizace, se zpřetrhaly vazby vlastníků k pozemkům. Ani po sametové revoluci po roce 1989 se už další generace ke své půdě fakticky nevrátila a v současnosti je více než 80 % zemědělské půdy pronajímáno (zpravidla velkým firmám). Vlastníci často způsob a šetrnost hospodaření na svých pozemcích nijak nekontrolují. To vede k maximalizaci výnosů bez ohledu na udržitelnost.

REKLAMA

Z polí mizí organická část – humus – a živiny jsou nahrazovány umělými hnojivy. Bez organické hmoty je půdní povrch nechráněn a vystaven rychlejšímu odnosu částic – erozi. U naprosté většiny polí je roční ztráta půdy z jednoho hektaru alespoň 1 tuna. U čtvrtiny polí je ztráta dokonce vyšší než 10 tun za rok. Většina plaveného materiálu nakonec končí v rybnících, kde za ně v kontextu s předchozím textem celkem nelogicky nesou zodpovědnost rybáři.

Celkové množství sedimentů v rybnících je odhadováno na 200 milionů m3. Vychází se z průměrné mocnosti bahna v rybníce kolem 40 cm krát rozloha všech rybníků (52 000 ha). Každý rok v nádržích narůstá vrstva sedimentu o dalších několik centimetrů a tento trend nelze dlouhodobě přehlížet.

REKLAMA

studenti
Drapák na odběr sedimentu k analýze. Foto: Jiří Hronek

Současná legislativa nahlíží na rybniční sediment jako na odpad. Přesto řada studií poukazuje na unikátní vlastnosti rybničního bahna, a proto by se měl současný pohled výrazně přehodnotit. Rizikové faktory, jako je výskyt rtuti, arsenu, kadmia a dalších těžkých kovů a organických polutantů se v celkovém pohledu jeví jako zanedbatelné. Devadesát procent lokalit splňuje limity všech sledovaných problémových látek.

Živiny z bahna se uvolňují postupně

Z hlediska toxicity sediment tedy nevhodný pro opětovnou aplikaci na pole obvykle není. Ba naopak. Množství živin, například vápníku, draslíku, hořčíku a organických látek, je v bahně přítomno více, než je celorepublikový průměr na zemědělských plochách. Zastoupení fosforu v rybničním bahně dosahuje až desetinásobně vyšších hodnot než na polích.

Oproti obvyklému hnojivu mají ale takto vázané živiny velkou výhodu. Na poli se uvolňují postupně a nemají sklon k náhlému vyplavování. Organická část bahna navíc váže a zadržuje vodu a tvoří vhodné prostředí pro půdní organizmy. Během několika let se pak aplikace bahna na zemědělské plochy pozitivně projeví.

Odejmutím sedimentu z rybníka zároveň zvýšíme kubaturu nádrže, čímž vzroste i produkční potenciál a sníží se četnost problematických jevů (např. kyslíkové deficity).

bahno
Odbahňovací loviště. Foto: Jiří Hronek

Z finančního hlediska je celkem v rybničních sedimentech uložen fosfor za zhruba 4 miliardy korun. Fosfor je prvek, u kterého existují obavy z budoucího nedostatku pro potřeby zemědělství, protože půdy v ČR jsou na fosfor přirozeně spíše chudé a celosvětově je zásoba této živiny výrazně omezena.

Problémem je cena odbahňovacích prací, které se v některých případech vyrovnají nákladům na stavbu rybníku nového. Celkově jsou odhadované náklady na odbahnění 40 miliard Kč. Neobejdeme se tedy bez výrazné podpory ze strany státu a bez zásadní změny nahlížení na tuto cennou surovinu.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled