Fotografie
fadli m.n okomentoval Výdej celorepub...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Test rybářských...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Původní versus ...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Její podvodní v...
včera
Fotografie
fadli m.n okomentoval Barakuda zaútoč...
včera

Učíme se ve Vodňanech: Profukování ryb

Marek iRybářství 27. června 2022 0 komentářů
kapr

foto: archiv školy

Poznávání

Před padesáti lety byla vymyšlena metoda profukování ryb. Její autor R. Faina ji od té doby naučil mnoho vědců i produkčních rybářů z celého světa. V rámci předmětu hydrobiologie se jí mohou naučit i studenti. Co je podstatou metody a k čemu se dá využít?

text: JH

V době, kdy se rybáři a hydrobiologové snažili do detailů pochopit způsoby příjmů potravy, hlavní složky kapří stravy, efektivitu trávení atd., vznikla i potřeba vyšetřování zažívacího traktu relativně velkého počtu ryb.

REKLAMA

Tehdy se podobné experimenty vykonávaly na rybách, které musely být usmrceny. Obsah střeva byl následně vypreparován a prozkoumán. Jednou z největších výhod tehdy nové metody profukování byla skutečnost, že se ryba úkonem nijak nepoškodí.

Jak to probíhá?

Kaprovi nebo jiné kaprovité rybě (s výjimkou býložravých) se s citem oboustranným kroutivým pohybem zasune hadička určitého průměru několik milimetrů mezi požerákové zuby. Ty hadičku automaticky sevřou a drží. Správný průměr hadičky je závislý na velikosti ryby. Na plůdek stačí zhruba 3,5 mm v průměru.

REKLAMA

Lze však profukovat i kapry trofejních velikostí, tam je však nutné použití hadic průměrů i nad 2 cm. Hadička se napojí na stříkačku s vodou. Nejvíce se osvědčila výplachová stříkačka Janette o objemu 150 ml. Jejím stlačením se propláchne obsah zažívacího traktu kapra.

Exkrementy se zachytí na tác, popřípadě do misky a hodnotí se buď přímo v terénu lupou, nebo lépe v laboratoři mikroskopem. Struktura organizmů se po průchodu střevem samozřejmě změní. Měkčí tkáně jsou strávené. Často ale zůstávají schránky nebo jejich části, z nichž je možné specifikovat konkrétní živočichy.

rybářská škola Vodňany
foto: archiv školy

Perloočky lze podle zbytků schránky určit přesně do druhu, pakomáry lze odhalit podle zpevněné hlavičky, plže a mlže na základě zbytků ulit a lastur, nitěnky podle přítomných štětin v exkrementech atd. I zběžnou prohlídkou v terénu můžeme posoudit rozdílné množství zooplanktonu, zoobentosu nebo bahna, rostlin…

Tímto způsobem lze bez poškození vyšetřit mnoho ryb, čímž se získají přesné informace o přítomnosti a aktuální struktuře přirozené potravy.

Když kapr nežere…

Metoda pomáhá především produkčním rybářům, ale využívají ji i profesionální kapraři nebo někteří provozovatelé soukromých vod. S trochou zkušeností po ulovení ryby přesně zjistí, jestli kapři přijímají jimi předkládanou návnadu, který typ boilie preferují (a v jakém množství), jestli se živí planktonem nebo spíše organizmy dna.

Například na základě úlomků lastur škeblí lze pak zvolit boilie s příchutí mušle. Na chovných rybnících se zjišťuje také množství předkládaného krmiva ve střevě, což informuje zejména o potravní aktivitě kapra na krmišti. 

Prázdné střevo ve vegetační sezoně může být signálem nemoci nebo nedostatku kyslíku ve vodě – tehdy i přes případný dostatek potravy kapr nežere. Naopak v dobrých podmínkách byla při vyšších teplotách vody takto dokázána poměrně vysoká rychlost trávení a potravní aktivita.

Vodňany
foto: archiv školy

Střevo se během jednoho dne v létě naplní a vyprázdní zhruba 3–5x. Proudem vody je možné do určité míry provést i vyšetření střevních parazitů, zejména se tak odhalí některé druhy tasemnic. Po použití léčiv můžeme zjistit i uvolňování dalších střevních parazitů, např. vrtejšů.

Pro vědecké účely se do stříkačky může místo vody použít jiná směs specifických vlastností, kterou se kaprovi střevo „naplní“. Tak se odhalovala intenzita a rychlost přechodu rtuti, arsenu a dalších jedovatých látek do orgánů a svaloviny.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled