Vánoce už tradičně doprovází prodej kaprů, který má na našem území dlouholetou tradici. Aby vánoční prodej kaprů mohl proběhnout, musí být ryby před samotným prodejem tzv. sádkováni.
text: Petr Svatek
Principem samotného sádkování je uchování velkého množství ryb na malém prostoru v průtočné vodě. Zároveň zde dochází ke zlepšení chuťových vlastností ryby. Ryby se sádkují nejen pro vánoční prodej kaprů, ale pro prodej po celý rok.
Ke krátkodobému sádkování dochází při různých exportech ryb do zahraničí po letních odlovech a dlouhodobě sádkujeme například před vánočními prodeji. Sádky se mohou využívat také k odkrmu lososovitých ryb, ke karanténním účelům nebo výtěrům candáta a sumce.
Máme tři druhy sádek. Prvním typem jsou betonové sádky, které jsou snadné na samotnou stavbu a jednoduše se dezinfikují. Naopak jsou nákladné na opravy a ryby mohou při dlouhodobém sádkování trpět oděry.
Kamenné sádky jsou pro ryby šetrnější a snadno se opravují. O něco horší je to s dezinfekcí a údržbou stěn. Naopak jsou ale velmi estetické.
Poslední jsou tzv. zemní sádky, které jsou k rybám velmi šetrné a jsou velmi jednoduše opravitelné. Naopak kompletní dezinfekce je zde problematická. Často zde mohou přežívat parazité.
Tvar většiny sádek je obdélníkovitého tvaru a často mají snížené dno „bort“, které slouží jako loviště ke slovení ryb po spuštění sádky. K údržbě sádek, dochází především v letních měsících. V tuto dobu jsou sádky často bez ryb. Dezinfikování probíhá páleným a chlorovým vápnem. Stěny se natírají vápenným mlékem. Na dno se po očištění aplikuje vápno v sypké podobě. K dezinfekci dochází samotným vyschnutím a silným UV zářením.
Rybí sádky jsou ale velkým lákadlem pro rybí predátory norka a vydru, proto jsou tyto objekty kompletně oplocené. Sádky by měly disponovat stálým a vydatným přítokem z výše položeného rybníka, ale může to být voda z potoka či náhonu. V takovém případě je však riziko, že dojde ke zhoršení kvality vody při větší vodě a v zimních měsících je voda brzy prochlazená.
Na přelomu podzimu a zimy se počítá s přítokem vody 0,6 až 0,8 l/s a někdy to může být i celý litr. Běžně nasazuje 100 kg kapra výběru na 1 m3. Vše záleží na podmínkách. Pokud je přítok kvalitní, můžeme sádkovat do doby jednoho měsíce i 200 kg tržního kapra na 1 m3. U krátkodobého sádkování v horizontu několika dní se může sádkovat 300 kg na 1 m3.
Pro dostatečné okysličení se ve většině případů využívá horního střiku bez desky, s deskou nebo lopatkou. Při dlouhodobém sádkování jsou ryby na průtočné vodě až 3 měsíce. Zde dochází ke hladovění a ztrátě přebytečného tuku, který nese nežádoucí chuťové vlastnosti. Ryby v tomto období mohou ztratit až 3,5 % tělesné hmotnosti v závislosti na délce sádkování. Tomuto jevu se říká vylehčení obsádky.
V sádkách přechováváme nejen kapry, ale i ostatní druhy vedlejších ryb (candát, štika, sumec, amur, tolstolobik a tolstolobec). Tyto druhy se v sádkách uchovávají roztříděné podle druhu a věkové kategorie tak, aby mohlo docházet k okamžitému slovení sádky pro nakládku ryb s následným prodejem nebo převozem na zpracovnu.
Diskuze k článku (0)