Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 4 hod
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 14 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem

Učíme se v Třeboni: Léto na rybnících

strunc 12. srpna 2020 0 komentářů

Poznávání

Možná by se zdálo, že s létem pro rybáře přichází klidné období. Výtěry ryb skončily a poslední váčkový plůdek býložravých ryb se dočkal nasazení do rybníků. Rybáři se však o ryby musí starat nadále. Jednou z hlavních letních činností je přikrmování ryb.

Text: Jiří Čermák student Střední školy rybářské a vodohospodářské J. Krčína, Třeboň

Není to tak, jak si někteří lidé myslí, že nasadíme ryby a pak je jen na podzim slovíme. Hlavní chovanou rybou je kapr, vše se točí především okolo něj. Rybáři musí krmivo připravit a zajistit jeho rozvoz na rybníky, poté přikrmovat.

REKLAMA

Obecně se dá říct, že dávka krmiv je v objemu do 10 % hmotnosti obsádky ryb. Záleží na teplotě vody a rozvoji přirozené potravy.  Nejčastěji krmíme obilovinami – hlavně pšenicí a triticale. Do krmiv pro plůdek se přidává šrotovaná kukuřice a řepka. Musíme také kontrolovat zdravotní stav ryb. Proto provádíme tzv. pruby.

To odchytíme několik desítek až stovek ryb a zkontrolujeme přírůstek a už zmíněný zdravotní stav. Kontrolujeme také prostředí, ve kterém ryby žijí, především obsah kyslíku ve vodě, pH a alkalitu. V červenci se také odchytávají ryby na plné vodě. Odchytáváme lehčího kapra o hmotnosti od 1 do 1,50 kg.

REKLAMA

Odchycená ryba míří na export hlavně do Německa, druhá část míří na český trh buď jako ryba živá nebo zpracovaná. Snažíme se i udržovat okolí rybníků v pořádku a pohledné, proto kupříkladu vysekáváme traviny a křoviny, udržujeme hráze a stoky rybníků.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled