Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
před 30 min
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 10 hod
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
předevčírem

Učíme se v Třeboni: Co se děje teď v zimě na rybnících?

Marek iRybářství 21. února 2022 0 komentářů
rybníkářství

foto: archiv autorky

Poznávání

Kalendář ukazuje třetí zimní měsíc – únor. I když se zdá, že je na rybnících klid, u vody se práce nikdy nezastaví. Důležitou činností v průběhu zimy je prořezávání prohlubní a obsekávání výpustných zařízení.

text: Romana Klečková

Prohlubně prosekáváme buď ručně pomocí speciálních seker (tzv. ledovek), nebo motorovou pilou na led, která je umístěna na lyžinách.

REKLAMA

Prohlubeň v rybníku slouží především k prosvětlení, provzdušnění a odvětrávání škodlivých plynů, ale i k vizuální a chemické kontrole stavu vody v komorovém rybníku pod ledem.

studenti
foto: archiv autorky

Jako studentka oboru Ekologie a ochrany krajiny – vodohospodářství jsem prováděla na komorách především sledování obsahu kyslíku.

REKLAMA

Kromě pravidelného obsekávání výpustných zařízení se dále vysekávají stoky a pobřežní partie, také náletové dřeviny, a upravují se hráze rybníků. Při zimní praxi jsme prováděli i tzv. haťování, čili zpevňování břehů a hrází přírodními materiály, především větvemi.

rybník
foto: archiv autorky

Tyto přírodní techniky jsou vítané, neboť odborná praxe je prováděna často na území CHKO Třeboňsko. V zimním období se studenti naší školy také učí síťovat a opravovat sakovinu. Cílem je seznámení se základními uzly a síťařskými výrobky, používanými v rybářské praxi.

Součástí praxe jsou také odborné exkurze. Navštívili jsme např. ÚN Římov nebo úpravnu vod v Plavě. Nejvíce mě zaujala praxe na Šumavě, kde jsme měřili průtoky vodních toků a sledovali kvalitu místní vody.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled