O vaření uchy jsou zmínky už z 11. století. Tehdy se uchou nazýval především slepičí vývar nebo vývar z jiného masa. Jenže už od 15. století ucha znamená pouze rybí polévku. Náš recept vychází z masa kapra, ale použít můžete i jiné ryby.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • hlavy
  • ocasy
  • jikry
  • mlíčí z dvou kaprů
  • dvě brambory
  • mrkev
  • petržel
  • cibuli
  • kousek celeru
  • dvě sladkokyselé okurky
  • trochu nálevu z okurek
  • 100 g rajského protlaku
  • lžíci kopru
  • dva bobkové listy
  • několik zrnek celého pepře
  • sůl
  • drcený pepř

Příprava:

Do mírně osolené vody vložíme očištěné rybí hlavy, ocasy, jikry a mlíčí. Též přidáme bobkový list, celý pepř a vše vaříme do měkka. Uvařené ryby slijeme, vývar dáme stranou a trpělivě obereme maso z hlav a ocasů. Do rybího vývaru přidáme nakrájené brambory, cibuli a kořenovou zeleninu a vše vaříme do měkka.

Když brambory a zelenina změknou, přidáme rajský protlak, nakrájené okurky, přilijeme nálev z okurek a vznikající polévku krátce povaříme. Nakonec do ní přidáme rybí maso, jikry a mlíčí, přidáme lžičku nasekaného kopru, dochutíme ji pepřem, solí a teplou polévku podáváme.