O vaření uchy jsou zmínky už z 11. století. Tehdy se uchou nazýval především slepičí vývar nebo vývar z jiného masa. Jenže už od 15. století ucha znamená pouze rybí polévku. Náš recept vychází z masa kapra, ale použít můžete i jiné ryby.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- hlavy
- ocasy
- jikry
- mlíčí z dvou kaprů
- dvě brambory
- mrkev
- petržel
- cibuli
- kousek celeru
- dvě sladkokyselé okurky
- trochu nálevu z okurek
- 100 g rajského protlaku
- lžíci kopru
- dva bobkové listy
- několik zrnek celého pepře
- sůl
- drcený pepř
Příprava:
Do mírně osolené vody vložíme očištěné rybí hlavy, ocasy, jikry a mlíčí. Též přidáme bobkový list, celý pepř a vše vaříme do měkka. Uvařené ryby slijeme, vývar dáme stranou a trpělivě obereme maso z hlav a ocasů. Do rybího vývaru přidáme nakrájené brambory, cibuli a kořenovou zeleninu a vše vaříme do měkka.
Když brambory a zelenina změknou, přidáme rajský protlak, nakrájené okurky, přilijeme nálev z okurek a vznikající polévku krátce povaříme. Nakonec do ní přidáme rybí maso, jikry a mlíčí, přidáme lžičku nasekaného kopru, dochutíme ji pepřem, solí a teplou polévku podáváme.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen