Kvůli suchu a horku, které v poslední době v létě panuje, nakupuje Rybářství Třeboň dmychadla, která okysličují vodu. Zatím jich má na různých sádkách deset. Firma je používá hlavně v létě, ale také při podzimních výlovech.
text: Marek Kožušník
Díky dmychadlům mají ryby i lepší podmínky. ČTK to řekl vedoucí technik chovu ryb třeboňského rybářství Zdeněk Eisert.
„V posledních letech byly problémy s vodou. Na sádky bereme vodu z rybníka. Pokud je nedostatek kyslíku, může se dát na sádky aerační technika. Každý aerátor ale má kolem jednoho kilowattu, dávají se většinou dva, máme přes 30 sádek, cena energií pak letí,“ řekl pro ČTK Eisert.
„Nebo se může přidat voda z rybníka, ale to jenom, pokud je určité nasycení kyslíkem. Když tam v letních měsících není, tak si tím nepomůžeme. Proto jsme přešli na dmychadla, která ženou kyslík do vody, osvědčila se,“ dodal.
Jedno dmychadlo vyjde včetně rozvodů na půl milionu korun. Na svých největších sádkách v Třeboni, které pojmou až 7000 metráků ryb, má tři.
Dalšími vybavila sádky v Chlumu u Třeboně, v Lomnici nad Lužicí, Mladé Vožici a Soběslavi. Než začali rybáři dmychadla používat víc, nasazovali aerátory. Mají jich asi padesát, jsou ale energeticky náročné a občas museli řešit i odcizení.
Součástí dmychadel jsou čtyřmetrové hadice, které ve vodě vytvářejí malé bubliny.
„Když potřebujeme, aby ryba rychle vytrávila, bublinky jsou úžasné v tom, že ryba do nich najíždí, čistí si žaberní aparát. Bublinky nám zhruba o polovinu snížily ztráty a úhyny na sádkách, hlavně v létě,“ popsal Eisert.
Rybářství Třeboň pořídilo i tři menší dmychadla. Zapojilo je i při podzimních výlovech velkých rybníků, kdy se může stát, že je v síti namačkáno hodně ryb. Přes léto, kdy je ve vodě méně kyslíku, ho tam malá přenosná dmychadla dokážou dodat až přes 3,5 miligramu za hodinu.
Rybářství Třeboň je největší producent sladkovodních ryb v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí 15 procenty.
Diskuze k článku (0)