Starý recept třeboňských rybářů z počátku 20. století.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- odřezky z kapra (hlavu, ploutve, část ocasu)
- asi 250 g vařeného hrachu
- mrkev
- kousek celeru
- dva stroužky česneku
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- sůl
- rozemletý pepř
- máslo
- petrželku
- dvě housky, popřípadě plátky veky
Příprava:
Den předem namočený hrách uvaříme. Hlavu, odřezky a ocas zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme kořenovou zeleninu, nové koření, bobkový list, celý pepř a vše osolíme a zhruba 45 minut vaříme. Vývar scedíme, maso zbavíme kostiček, vrátíme je o vývaru, rovněž nakrájenou zeleninu.
Hrách scedíme, propasírujeme pře síto (nebo rozemeleme či rozmixujeme), přidáme do rybího vývaru, který tak zahustíme. Polévku pak ještě prohřejeme, dochutíme třeným česnekem, možná i přisolíme a opepříme. Podáváme s kostičkami na sucho opečené housky a polévku na závěr posypeme petrželkou.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen