Vynikající úprava sumce pochází z maďarské kuchyně.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • 1000 g masa ze sumce
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g zakysané smetany
  • dvě cibule
  • 2 dl červené vína
  • bobkový list
  • nové koření
  • sladkou červenou papriku
  • pepř
  • kmín
  • hladkou mouku
  • sádlo
  • sůl

Příprava:

Maso ze sumce zbavíme kostí, odstraníme kůži, tuk, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Mouku smícháme s červenou paprikou, kostky ve směsi obalíme, opečeme na rozehřátém sádle do zlatova ze všech stran a odložíme je stranou. Do šťávy po pečení přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Zelí vymačkáme, překrájíme na menší kousky, přidáme k cibuli, podlijeme vínem, ochutíme bobkovým listem, novým kořením, kmínem a dusíme pod pokličkou do doby, než zelí změkne. Sundáme pokličku, odstraníme koření a část šťávy necháme odpařit. Pak zelí přendáme do pekáče, na něj vložíme kostky opečeného masa, opatrně je promícháme se zelím, vše zalijeme smetanou, vložíme do vyhřáté trouby a asi 15 minut necháme zapéct. Hotový pokrm podáváme s maďarskými těstovinami, tarhoňou.

Napsat komentář