Tímto způsobem můžeme upravit jakýkoliv druh sladkovodní nebo mořské ryby. V našem receptu jsme použili sumce.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • 800 g filetů ze sumce bez kůže
  • 150 g česnekových chipsů (brambůrků)
  • dvě lžíce nasekaných arašídů
  • jednu lžíci sušené petrželky
  • dvě vejce
  • dvě lžíce solamylu
  • dvě lžíce hladké mouky
  • mléko
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • chilli vlákna
  • listy římského salátu
  • olej

Příprava:

Filety poprášíme drceným kmínem, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Chipsy válečkem rozdrtíme na drobné kousky, arašídy rovněž nasekáme na drobno. Chipsy smícháme s arašídy a sušenou petrželkou.

foto: Dalibor Marounek

Z mléka, vajec, solamylu a hladké mouky vymícháme hladké těstíčko, které osolíme a necháme chvíli stát. Filety namáčíme do těstíčka, necháme trochu okapat a obalíme v chipsech. Potom znovu namočíme do těstíčka a obalíme v chipsech.

Porce ryby naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, který potřeme olejem. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 až 20 minut při 180 °C. Pečené porce ryby ozdobíme citronem, chilli vlákny, položíme na listy římského salátu a podáváme. Přílohou může být třeba bramborový salát, brambory, hranolky atd.