Text: Otto Pospíšil, Josef Kuthan
Potřebujeme (na čtyři porce)
- Sumce nebo jeho část (asi 1,5 až 2 kg)
- Dvě jablka
- Dvě mrkve
- Šest rajčat
- Šest polévkových lžic tvarohu s bylinkami
- Tři polévkové lžíce rajského kečupu
- Čtyři polévkové lžíce másla
- Jednu polévkovou lžíci křenu ze sklenice
- Jeden svazek petrželky, jednu cibuli
- Šťávu z jednoho citronu
- Dva šálky bílého vína
- Sůl
- Pepř
- Cukr
Příprava
Vykuchaného a očištěného sumce zvenku bohatě osolíme. Asi po pěti minutách sůl a sliz nožem seškrábneme. Rybu opláchneme a otřeme. Vně i uvnitř ji potřeme citronovou šťávou a osolíme.
Tělní dutinu vytřeme křenem. Očištěná jablka a mrkev rozřežeme na tenké proužky. Oloupanou cibuli rozkrájíme na kostky. Omytou petržel nasekáme a smícháme s rozsekanou zeleninou s nakrájenými jablky. Vše posypeme trochou soli, cukru, pepře a zakápneme citronovou šťávou. Směs vetřeme do tělní dutiny sumce a maso vložíme do pánve na pečení, kterou předem vytřeme máslem.
Zadní polovinu ryby a dno pánve obložíme připravenou směsí. Rajčata po spaření, sloupnutí a rozkrájení na polovinu rozdělíme kolem ryby. Na sumce dáme několik kousků másla a zeleninu polijeme rajským kečupem. Přilijeme víno.
Přikryjeme alobalem a zasuneme do střední polohy předehřáté trouby. Pokrm pečeme při 220 stupních asi 40 minut. Před servírováním rybu obložíme bylinkami. K osoleným bramborám postačí získaný vinný vývar.
Velké sumce, které nemůžeme připravovat vcelku, po předběžné úpravě řežeme šikmo k hlavním kostem na asi 3 cm tlusté podkovy. Ty okyselíme, osolíme, opepříme a okořeníme trochou křenu. Posypeme je nastrouhaným bylinným sýrem a obložíme je kroužky rajčat. Podkovy položíme na výše popsané podloží s jablky a mrkví a dále už postupujeme podle výše uvedeného postupu. Doba pečení je asi 30 minut.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen