Fotografie
VOCÁSKOVÁ okomentoval Rybolov na Krym...
předevčírem
Fotografie
milosbreth40@gmail.com založil otázku legitimní nabíd...
před 4 dny
Fotografie
Jan okomentoval Amur na bulhars...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny
Fotografie
Jan okomentoval Na Labi byl ulo...
před 6 dny

Sůl nad zlato

Marek Kožušník 28. srpna 2023 0 komentářů
boilies

foto: Michal Kučera

Praxe

Sůl a cukr jsou výborné přírodní konzervanty. Pokud jimi zasypete oschnuté boilie, vytáhnou z něj zbylou vodu a na dlouhou dobu je ochrání před plesnivěním.

text: Michal Kučera

Není to nějaký zásadně nový nápad. Pokud si dobře pamatuji, tak už někdy před 25 lety jsem zkoušel boilie nakládat do soli či do cukru. V té době totiž nebylo možné sehnat žádné speciální konzervanty pro rybářské návnady. A tak jediná šance, jak déle uchovat boilie mimo mrazničku, byl právě cukr, do nějž jsem ukládal sladké boilie. A především sůl, do kterého přišly rybí, masové či kořeněné boilie.

REKLAMA

Cukr jsem přestal používat po několika zkušenostech, kdy se mi roztekl a ze sypkého stavu se stal cukrem tekutým. Sice konzervoval i tak, ale nebylo to ono. Další důvod, proč jsem s ním skončil, byl mnohem prostší. Měl jsem poměrně dlouhé období, kdy jsem téměř vůbec nechytal na sladší boilie. Takže jsem pro cukr neměl upotřebení.

Přírodní konzervant

To sůl jsem jako přírodní konzervant neopustil nikdy. Dobře jsem si uvědomoval její výhody. Boilie ošetřené solí jsou totiž velmi pevné a tvrdé, ale nikoli úplně na kámen. Bez problémů je propíchnete běžnou jehlou. I když nevoní tak silně, jako čerstvé, mají specifickou, velmi přirozenou vůni.

REKLAMA

Přesně takovou, jakou bych si představoval pro lov velkých kaprů. Zatímco u mražených boilie, které necháte postupně schnout, tento stav trvá jen pár dní a pak už boilie výrazně vytvrdne a vyčichne, boilie naložené v soli v tomto stavu vydrží měsíce.

kapr
foto: Michal Kučera

Jsou tu ale i další výhody… Byť jsou boilie ze soli poměrně pevné, dokáží zároveň poměrně rychle přijímat vodu a díky tomu okamžitě uvolňují atraktivní vůni do okolí. Žádná pachová ani chuťová složka není potlačena, naopak, sůl je pomáhá zvýraznit a dává návnadám i nástrahám osobitý nádech. Je to jako rozdíl mezi točeným a lahvovým pivem. Dobré lahvové vás neurazí, ale nikdy vás nenadchne tak, jako dobré točené.

Jak už jsem se zmínil, boilie naložené v soli jsou mnohem tvrdší než standardní trvanlivé. Proto se nejlépe hodí pro období od pozdního jara do podzimu. Lze je samozřejmě použít celoročně, ale největší výhody nabízí právě tehdy, kdy je teplejší voda a kdy je aktivita menších ryb na vrcholu.

Povrch boilie sice rychle přijímá vodu a uvolňuje vůně, ale jádro zůstává pevné. Díky tomu bez problémů odolává nechtěným zájemcům. Pro menší ryby je taková návnada velmi tvrdým oříškem. Pro velké kapry je to však lahoda.

Slovenský rekord

Není proto divu, že nedávno ulovený slovenský rekord, který překonal 30kg hranici, byl chycen právě na boilie v soli. Zkušený lovec Ivan Teplan ho dosáhl na Gangstera G2 Crab&Ančovička&Asa z edice Exclusive salty. Tato řada je specifická tím, že je vysoušena pomocí dvou druhů solí. Nejprve jsou boilie zasypávány jemnou solí, stejnou, jaká se používá v kuchyních.

Po dokonalém vysušení jsou pak obsypány speciální hrubozrnnou mořskou solí, která návnadám z rybích mouček a rybích příchutí dodává neskutečný šmrnc. Exclusive salty, jak takto ošetřené boilie nazýváme, jsou vynikající alternativou k chytacím boilie v dipu. Zatímco tato varianta nabízí měkčí a atraktivnější boilie, než je to, se kterými vnadíte, tak Exclusive salty jsou naopak tvrdší a méně nápadné.

boilies
foto: Michal Kučera

Jinými slovy – pokud máte problém udělat nějaký záběr, mohou být vhodnější chytací boilie v dipu a naopak, máte-li problém s aktivitou menších ryb, bude lepší varianta v soli. Stejně tak v případě, když si chcete počkat na největší ryby toho kterého revíru.

Osobně jsem v poslední době podnikl několik cílených výprav, kde jsem použil výhradně boilie naložené v soli. A výsledek při většině z nich naplnil očekávání. Ulovil jsem alespoň jednu nebo dvě větší ryby než v tu dobu rybáři v okolí. Například posledně se mi v době, kdy ostatní tahali maximálně 8kg ryby, povedl kapr o hmotnosti přes 13 kg.

Těch menších jsem chytil méně než oni, ale největší dvě ryby v těch dnech patřily mně. Při jedné letní výpravě na Labe, kde jsem byl spolu se synem, jsme s pomocí návnad a nástrah v soli měli hmotnostní průměr ulovených kaprů přes 15 kg. Přitom to bylo místo, kde se často loví kromě větších i menší kapři.

Nejen já jsem s nimi zažil i výpravy, kdy bylo hodně záběrů. Jak se zdá, boilie ošetřené v soli působí poměrně selektivně, je skvělé na velké ryby, zároveň s ním ale můžete zažít výpravy, kdy váš hlásič bude pípat ostošest.

Sůl jako atraktor

Občas dostávám dotaz, zda je nutné před použitím smýt sůl z povrchu. To určitě není potřeba. Naopak, sůl je sama o sobě skvělý atraktor! Jedna z předních britských firem začala dokonce prodávat hrubozrnnou kamennou sůl jako návnadu, kterou do svého loviště dostanete například pomocí PVA sáčků. Jak vidíte, nemusíte se vůbec bát, že by vám sůl ryby odlákala. Spíš naopak.

prut
foto: Michal Kučera

Není proto divu, že mnohé nejlepší přísady, které jsem kdy do boilie použil, obsahovaly poměrně velké množství soli. Ať už jde o GLM extrakt, belachan, rybí protein L 0 30, ančovičkový extrakt a mnohé další. Nemyslím si, že jejich účinnost je dána jen tím, že jsou slané. Spíš to bude tak, že sůl zesiluje a zvýrazňuje jejich chuť a dodává další minerály a stopové prvky.

Domácí výroba

Pokud si chcete zkusit naložit své doma vyráběné boilie do soli, není to nikterak těžké. Ukoulejte a uvařte je jako obvykle, v tom není žádný rozdíl. Poté je začněte sušit na vzduchu. Je nutné, aby boilie dobře oschnuly a částečně se vysušily. Rozprostřené v bedýnkách na dobře větraném místě je nechte alespoň pět dnů, spíš sedm až deset.

Potom je sesypte do nějaké nádoby, například kbelíku a zlehka zasypte solí. Na 10–15 kg boilie by vám měl stačit 1 kg soli. Nádobu uzavřete víkem a uložte ji v suchu, temnu a stabilizované teplotě. Čas od času zatřepte kbelíkem, aby se sůl dostala všude, můžete i zlehka dosypat novou. Takto ošetřené boilie vám vydrží v řádu měsíců, i déle.

Tato úprava je vhodná pro vaše domácí boilie bez přidaných konzervantů, popřípadě pro zakoupené mražené či čerstvé boilie (možná je bude nutné ještě pár dnů dosušit). Pro trvanlivé boilie, v němž byly použity konzervanty, nemá ale zasypání solí valný význam. Boilie nevytvrdne, nebo jen velmi pomalu.

Použití v PVA

Sůl nachází uplatnění také při použití mokrých návnad v PVA sáčku nebo punčoše, jak jsem už zmínil. Tím, že na sebe naváže veškerou vodu, lze po zasypání solí do PVA dávat i takové věci, jako je vařená kukuřice či tygří ořech. Normálně by se punčocha či sáček okamžitě rozpustily, ale když mokré návnady předem zasypete solí, jde to bez problémů.

Jak vidíte, sůl má při lovu kaprů širokou škálu uplatnění. Kapra za vás ale nechytí, to už musíte dotáhnout sami. Ale rozhodně vám může pomoct splnit to, po čem toužíte. Třeba jako v té pohádce Sůl nad zlato.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled