Přichází čas prázdnin, dovolených a zaslouženého odpočinku v náručí matky přírody. Břehy řek, rybníků a nádrží ožijí rekreanty všeho druhu – včetně rybářů toužících po nevšedním úlovku.

text: Zdeněk Hofman

Těžko říct, jestli jsou u vody krásnější rána nebo večery, osobně coby notorický spáč miluji mnohem víc západ slunce a romantiku praskajícího ohně. K posezení u táboráku patří pochopitelně i lahvinka lahodného moku. Veselé kalíšky zahřejí nejen po těle, ale i na duši.

rybářská etiketa
foto: Lenka Hofmanová

S originálním nápadem a krásnou sbírkou se mi pochlubil bylinkář, rybář a pravidelný čtenář Rybářství Vašek Vacek z Červeného Kostelce. V roce 1999 dostal s kamarádem nápad, že si nechají vypálit vlastní kořalku, kterou pojmenují nějak originálně. Na svět tak přišla hruška pstruhovka, protože v tom roce Vašek chytil velkého pstruha.

Vyrobili si vlastní viněty a lahvinkami podarovali i kamarády. Z nápadu vznikla tradice, která se každou sezónu opakuje. Lahodný mok nese vždy název největšího úlovku sezony. Následovala slivovice štikovice, okounovice, candátovice, kaprovice, či hruškovice karasovice, tolstolobikovice atd.

Každý rok je prostě na světě originální rybářské pitíčko plné vzpomínek na pěknou rybu, a hlavně chvíle strávené u vody. Musím se přiznat, že se mi nápad velmi zalíbil a hned jsem zatoužil si nějakou vlastní kořalku taky vyrobit. Nejdřív ale musím chytit pořádnou rybu, po které ji pojmenuji, a to samé přeji i vám.