Pokud si nerozumíte s filetovacím nožem a nechcete zbytečně přijít o dobré maso, je tento recept určen přesně právě vám. Je jednoduchý, poměrně rychlý a ryba se peče vcelku.

Text: Tomáš Korda, foto: Vladimír Urban, Ivo Novák

Potřebujeme:

  • středně velkou štiku zbavenou šupin ponechanou vcelku i s hlavou
  • asi 1/8 másla
  • čtyři stroužky česneku
  • sladkou i pálivou papriku
  • dvě velké cibule nakrájené na slabá kolečka
  • zhruba 30-40 dkg anglické slaniny a špeku
  • sůl
  • pepř
  • zeleninu a bylinky podle chuti na ozdobení.

Příprava:

Dostatečně velký pekáč (popřípadě plech s vyššími okraji) nejdříve vymažeme máslem a na dno (pod štiku) naklademe jemně nakrájená kolečka cibule a na ně plátky anglické slaniny a špeku.

Předem vykuchanou a prosolenou štiku mírně opepříme a ze všech stran (i zevnitř) ji posypeme mletou paprikou. Do břišní dutiny přidáme pár plátků špeku, slaniny a koleček cibule, totéž přijde i na vrchní stranu ryby.

Na dno pekáče ještě přidáme pár slabých skrojků másla a pečeme. Jak dlouho, to je na vás. V předehřáté troubě (asi na 220 stupňů) to ale obyčejně trvá nejdéle 45 minut a máme hotovo.

Rada na závěr:

Dutinu ryby můžeme uzavřít (nití, špejlí, jehlami apod.), ale není to nezbytně nutné.

Jako příloha se hodí vlastně cokoliv. Vařený brambor, americký brambor, chléb, jednoduchý bramborový salát. Po jídle si určitě dopřejte buď bílé víno nebo na sedmém schodu vychlazené pivo.

Napsat komentář