Baštýř se staral o soustavu rybníků, zajišťoval výlovy, uchování ryb v sádkách, přepravu na trh atd. Práce to nebyla lehká a po ní teplá rybí polévka přišla vhod. Není překvapením, že nejlepší rybí polévky vařily právě ženy baštýřů. Některé jejich recepty jsou rodinné stříbro a nejlepší recepty na pokrmy z ryb vznikly na Třeboňsku, který proslul rybníkářstvím a chovem ryb. Následující recept na hutnou polévku se objevil ve starší kuchařce Ryby podle baštýřek z Třeboňska od autorů M. Huleho a F. Kuby.
text: Dalibor Marounek
Suroviny
-
přibližně 200 až 300 g vnitřností z kaprů (játra, mlíčí, jikry)
-
3 až 4 kapří hlavy + ocasy a další odřezky
-
120 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
-
60 g moučného másla (30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky)
-
2 l vody + 3 dl vody
-
3 cibule
-
2 mrkve
-
čtvrt celeru
-
2 bobkové listy
-
6 kuliček nového koření
-
muškátový květ
-
pepř
-
sůl
-
nasekaná petrželka
-
osmažené kostky housky
Postup
Dobrý
Nikdy mě ryby polévka neoslovila ale tady tahle vypadá dobře