Kapr je u nás nejrozšířenější a nejkonzumovanější rybou. Je to ryba se znamenitým masem, ať pochází z rybníka, řeky nebo ÚN. Nedoporučuji ho jíst v květnu a červnu, protože je ve tření a maso v tu dobu za moc nestojí. Zkuste si kapra usmažit na ruský způsob. Je skoro totožný s přípravou českého vánočního kapra, jenom potřebujeme sardelovou pastu.
Text: Jiří Mika, foto: autor
Potřebujeme:
- očištěného kapra
- sůl
- citron
- vajíčka
- sardelovou pastu
- hladkou mouku
- strouhanku
- olej nebo sádlo
Příprava:
Očištěného a vykuchaného kapra naporcujeme třeba na podkovy, osobně ale porcuji rybu na plátky bez páteře, kterou pak používám při přípravě rybí polévky. Jednotlivé díly lehce posolíme a pokapeme citronem, přikryjeme je utěrkou a v chladu necháme 30 minut odležet.
Pak je otřeme a potřeme sardelovou pastou. Těsně před smažením porce obalíme v hladké mouce a v rozšlehaných vajíčkách, které jsme lehce osolili, a nakonec ve strouhance. Prostě klasika. Kapra smažíme v pánvi s dostatečným množstvím tuku, osobně preferuji sádlo.
Ve větším kastrolu necháme rozpálit kousek másla a do něho vložíme osmaženého kapra, kastrol přikryjeme pokličkou a v troubě ho při mírné teplotě necháme 10 až 15 minut dojít. Přílohu si zvolte podle chuti, ale bramborový salát je podle mě nejlepší
Nachystaný
Je to stejný jako klasický smažený kapr a korat přidáte sardelovou pastu jdem to zkusit 3 kousky tak uvidíme