Sociální sítě obletělo krátké video, na kterém údajný čínský rybář porcuje rybu. V jejích vnitřnostech se „skrývalo“ bizarní překvapení.

text: Marek Kožušník

Rybář vytáhl z rybího žaludku neotevřenou lahev whisky značky Fireball. Mohla by ryba celou lahev spolknout? Jde o žert rybářů nebo dokonce o skvělou virální reklamu? Podívejte se na video a udělejte si obrázek sami.

Přesto je toto video více než podezřelé. Údajně čínský rybář hovoří plynně anglicky a rysy Asiata také postrádá. Na videu je navíc dobře vidět, že rybu filetuje seshora, ale oblast břišní dutiny mezi ploutvemi už je s největší pravděpodobností také rozříznutá.

Co na to říká ichtyolog Pavel Vrána?

„Dravá ryba, jako je například treska, může snadno polknout různé lesklé předměty, jestliže reflexivně reaguje na jejich pohyb ve vodním prostředí. Připomínají jí odlesk prchající kořisti,“ vysvětluje Pavel Vrána, ichtyolog ČRS.

Nicméně v tomto případě se podle něj jedná o „kořist“ značně nadrozměrnou, tvrdou, křehkou, nestravitelnou. „Podle mého by ji taková treska nikdy nepozřela hlouběji, zkusila by ji pokousat a rychle by ji opět vyplivla,“ dodává Pavel Vrána.

Máme tu podle něj ostatně také důkaz, že se jedná o podvrh – žaludeční šťávy tresky jsou poměrně silné a jestliže by se láhev s whisky ocitla v jejím žaludku na delší dobu, žaludeční kyselina by musela výrazně narušit etiketu na láhvi, takže tato by již pravděpodobně byla nečitelná.

Z toho plyne, že láhev s whisky byla do žaludku ryby vtlačena posmrtně, násilně a ihned potom bylo natočeno toto video s „nálezem“ whisky v žaludku.

„Podle mého mínění se jedná o marketing, dnes tolik moderní virální video s cílem nalákat pozornost sledujícího rybáře směrem k pití whisky,“ uzavírá Pavel Vrána.

Želva přežije všechno

Podivné nálezy se ale v žaludcích přece jenom občas objeví. Letos na jaře například nalezli biologové z organizace Fish and Wildlife Research InstituteEverglades na Floridě živou želvu v žaludku okounka pstruhového.

želva z žaludku
Želva nalezená v žaludku okounka pstruhového, foto: Fish and Wildlife Research Institute