Možná se také snažíte vymýšlet nové chutě a recepty jako já, ale někdy je dobré sáhnout pro starý dobrý pekáček, vybrat to správné koření, vsadit na jednoduchost a pak se divit, jak si člověk pochutnal.

text: Ivo Novák

Není to tak dávno, kdy jsem objevil zázračné koření – citronový pepř. Složení nevypadá nijak zvláštně. Koření obsahuje pepř, citron, cukr, sůl a kyselinu citronovou. Je drcené na větší kousky, což chuť ryby jen umocňuje. Samotného mě překvapilo, jak změna koření dokáže ovlivnit konečnou chuť. 

siven
foto: Ivo Novák

Na přebalu je psáno, že jde o aromatickou, poněkud ostřejší směs vhodnou pro přípravu mořských ryb. Jenže on se tento zázrak hodí i na ryby naše, sladkovodní.

Poprvé jsem zvolil sivena. Celé kuchaření je velice jednoduché a bleskurychlé. Stačí rybu vykuchat, opláchnout, nasolit, posypat kořením a položit na vymaštěný plech. Kolem rozprostřít brambory nakrájené na kolečka.

citronový pepř

Ty posypat kořením na americké brambory, pekáč strčit do rozehřáté trouby a dvacet minut si počkat. Mňam! Pro chlapy? Ideální!