Text: Roman Heřman
Na dvě poctivé porce potřebujeme:
- Půl sáčku černých sépiových nudlí či špaget
- Tři až čtyři středně velké cibule
- Dvě jarní cibulky s natí
- Tři stroužky česneku
- Kmín
- Bazalku (sušenou i čerstvou)
- Máslo
- Olivový olej
- Zelené olivy bez pecek
- Sůl
- Pepř
- Parmezán
- Jednu až dvě konzervy sardinek (bez příchuti, jen v oleji).
Příprava:
Nudle či špagety potřebnou dobu uvaříme v osolené vroucí vodě, do které kápneme trochu olivového oleje. Na pánvi rozehřejeme dvě až tři polévkové lžíce olivového oleje, do kterého přidáme asi 10-15 dkg másla. Ve směsi osmažíme jemně nakrájenou cibuli a česnek, ale pozor, jen ji zesklovatíme, cibule by rozhodně neměla zhnědnout.
Sardinky zbavíme páteře, rozkrájíme a dáme je do směsi na pánev. Přidáme celé olivy bez pecek (nebo půlky), trochu pepře, kmín a pokrm chvilku za stálého míchání prohříváme. Hotové špagety či nudle úhledně dáme na talíř a na ně sardinkovou směs. Přidáme čerstvou i sušenou bazalku, nakrájenou čerstvou cibulovou nať a popřípadě vše jemně posypeme nastrouhaným parmezánem.
Kdo má rád jemnější rybí příchuť, ten si vystačí s jednou konzervou sardinek, kdo si pochutná na výraznější chuti, ten otevře konzervy dvě.
Pozor! Je to docela „žíznivé“ jídlo, takže ho zapíjejte bílým vínem. Ale zaručeně nejlepší je ledově chladný bílý vinný střik.
Serpie
Nikdy jsem nezkoušel serpie ale musí to být skvělý