Karas má chuťově dobré maso, vhodné jsou ryby delší než 30 cm. Filety se musí ale na několik dnů naložit. Podobně lze připravit salát z větších cejnů.
Potřebujeme:
- 700 g filetů z karasů
- 300 g Kunovjanky
- 100 g zeleného hrášku (sterilovaný, mražený)
- dvě cibule
- 200 g majonézy
- sůl
- pepř
- sůl
- ocet
Příprava:
Vykuchané ryby zbavíme hlav, ocasů, ploutví a podélně je rozřízneme a nakrájíme na 2cm proužky, které opláchneme a osušíme.
Pruhy masa narovnáme do misky a zasypeme je solí, aby bylo maso zakryto. A uložíme je na čtyřiadvacet hodin do lednice. Pak je opláchneme a zalijeme čistým octem – maso musí být opět ponořeno.
Marinujeme je tři dny. Maso poté vyjmeme z octa, propláchneme, stáhneme kůže, odstraníme dlouhé žeberní kosti s kouskem páteře a nakrájíme na kostičky. Kunovjanku slijeme z nálevu, necháme okapat v sítku a cibuli nakrájíme na kostičky.
Rybí maso promícháme s Kunovjankou, cibulí, přidáme hrášek, majonézu, ochutíme pepřem, solí a necháme rozležet. Podáváme s pečivem a pivem.
Salat
Vypadá to dobře