Příprava tohoto salátu trvá sice poměrně dlouho, ale stojí za to. Mnohdy si na něm pochutnají i lidé, kteří tvrdí, že ryby nejedí. Pokud máte rádi kupované nakládané ryby, pak vám tento salát v lednici dlouho nevydrží.

Text: Petr Piskač, foto: autor

Potřebujeme:

  • 4 až 5 cejnů
  • sůl
  • ocet
  • cibuli
  • nové koření
  • bobkový list
  • pepř
  • směs Ajvar

Příprava:

Cejny očistíme od šupin a maso ostrým nožem vyfiletujeme. Očištěné filety důkladně obalíme z obou stran v soli a necháme je dva, ale i tři dny odležet.

Filety opláchneme a na další dva až tři dny je uložíme do lázně z octa a vody v poměru 1:1. Pak maso opět opláchneme, stáhneme kůže a budeme mít krásnou filetu jako z vyhlášeného obchodu. Dále si připravíme cibuli, bobkový list, nové koření a pepř. Nálev rozmícháme v poměru jeden díl octa a dva vody, pak vše postupně prokládáme do kameninové misky a necháme čtyři až pět dní uležet.

Poté už máme připravené filety na zpracování. Maso opláchneme a vysušíme hadříkem, nakrájíme je na proužky či kostky a v misce je promícháme se zeleninovou směsí Ajvar. Tento salát je opravdu moc chutný a trochu pálivý.

Když ostré nemusíte, můžete si část odložit a scedit zeleninovou směs, přidat majonézu a hned máte klasický rybí salát, který je též vynikající.

Tento recept jsem používal i k nakládání mořských ryb a vždy sklidil mnoho úspěchů.

Napsat komentář