Tímto způsobem můžeme marinovat jak sladkovodní, tak mořské ryby. Menší ryby marinujeme vcelku, větší nakrájíme na menší kousky.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • 1 kg vykuchaných makrel
  • sůl
  • pepř
  • hladkou mouku
  • olej

Na marinádu:

  • petržel
  • mrkev
  • cibuli
  • 1 dl vody
  • čtyři lžíce rajského protlaku
  • dvě lžíce octa
  • půl lžičky cukru
  • bobkový list
  • čtyři kuličky celého pepře
  • dva hřebíčky
  • mletý pepř
  • olej

Příprava:

Z makrel odstraníme hlavy a ocasy, podélně rozřízneme a odstraníme páteř s kostmi. Následně překrájíme na pěticentimetrové kousky, které osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pánvi na oleji opečeme dozlatova z obou stran, odložíme stranou a necháme vychladnout.

recept
foto: Dalibor Marounek

Uvaříme marinádu – na oleji osmažíme nakrájenou mrkev, petržel nakrájenou na kolečka a cibuli na proužky. Přidáme rajčatový protlak, vodu, bobkový list, celý pepř, hřebíček a dusíme 15 minut do měkka. Marinádu ochutíme octem, cukrem, pepřem, solí a necháme vychladnout.

Do skleněné mísy narovnáme opečené kusy ryb, zalijeme marinádou a necháme v lednici alespoň 24 hodin rozležet. Marinovanou rybu na talíři přelijeme marinádou, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s chlebem.