Tímto způsobem můžeme marinovat jak sladkovodní, tak mořské ryby. Menší ryby marinujeme vcelku, větší nakrájíme na menší kousky.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 1 kg vykuchaných makrel
- sůl
- pepř
- hladkou mouku
- olej
Na marinádu:
- petržel
- mrkev
- cibuli
- 1 dl vody
- čtyři lžíce rajského protlaku
- dvě lžíce octa
- půl lžičky cukru
- bobkový list
- čtyři kuličky celého pepře
- dva hřebíčky
- mletý pepř
- olej
Příprava:
Z makrel odstraníme hlavy a ocasy, podélně rozřízneme a odstraníme páteř s kostmi. Následně překrájíme na pěticentimetrové kousky, které osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pánvi na oleji opečeme dozlatova z obou stran, odložíme stranou a necháme vychladnout.
Uvaříme marinádu – na oleji osmažíme nakrájenou mrkev, petržel nakrájenou na kolečka a cibuli na proužky. Přidáme rajčatový protlak, vodu, bobkový list, celý pepř, hřebíček a dusíme 15 minut do měkka. Marinádu ochutíme octem, cukrem, pepřem, solí a necháme vychladnout.
Do skleněné mísy narovnáme opečené kusy ryb, zalijeme marinádou a necháme v lednici alespoň 24 hodin rozležet. Marinovanou rybu na talíři přelijeme marinádou, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme s chlebem.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen