Krym nepatří mezi nejnavštěvovanější destinace. Naopak, u spousty lidí tento název vyvolá strach a nejistotu. Možná i proto není o tuto lokalitu mezi Čechy velký zájem. Tento stav však vychází spíše z neznalosti. Krymský poloostrov má rybářům rozhodně co nabídnout. Dnes se zaměříme na jehlice, které jsou ceněny pro své výtečné maso. Ale pozor, pokud si budete chtít na těchto rybkách pochutnat, nelekejte se svítivě zelených kostí, které jsou pro ně typické.

Text: Oleg Jeremin, foto: autor, Uzilday

V přístavech a z nábřeží jsou občas vidět záblesky „stříbrných šavlí“. To jsou jehlice rohozobé (Belone belone euxini), které loví drobné ryby. Kdysi se tyto rychlé střely lovily podsekáváním trojháky, ale naštěstí je dnes tento barbarský způsob rybolovu zakázán a rybáři je loví pomocí obyčejného splávku.

jehlice rozhozobá
Foto: Oleg Jeremin

Jehlice se drží v hloubce 1,5-2 m. Nejlepší dobou na chytání jsou večerní a noční hodiny, zvlášť u osvětlených městských přístavů, od začátku dubna až do hlubokého podzimu.

Mezi nástrahami jednoznačně vítězí čerstvá oloupaná kreveta, dá se použit i vařená. Krevety se dají nachytat u balvanů porostlých řasami za pomoci síťky z gázy či kapronové punčochy, jakou obvykle používají entomologové. Pokud se u břehu objeví větší množství krevet, můžete si být jisti, že jehlice jsou poblíž.

Foto: Uzilday

Se zásekem nepospíchejte! Jehlice má kostnatou hubku, která připomíná zobák pravěkého ptakoještěra. Háček se zabodává složitě a proto je zapotřebí počkat, až ryba nástrahu spolkne.