Závitky můžeme vyrobit filetů z kapra, štiky, sumce, popřípadě i z masa tresky, mořské štiky, prostě podle toho, co kdo má rád.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 750 g malých filetů rybího masa
  • 50 g slaniny
  • červenou cibuli
  • asi 100 g žampionů
  • mrkev
  • 1 l bílého vína
  • šalvěj
  • sůl
  • citronovou šťávu
  • máslo

Příprava:

Filetky z kapra (atd.) osolíme, pokapeme citronovou šťávou, hustě posypeme sušenou šalvějí a doprostřed dáme špalíček slaniny. Maso zabalíme a spíchneme párátkem tak, že ho propíchneme i přes špalík slaniny, závitky tak lépe drží pohromadě. Narovnáme je do zapékací misky, znovu je posypeme šalvějí a okolo rozložíme nakrájenou cibuli, mrkev a žampiony. Pak poklademe lupínky másla a dobrotu dáme péct do vyhřáté trouby. Po deseti minutách pečení vše zalijeme bílým vínem a pečeme ještě dalších minut. Rybí závitky podáváme s vařenými brambory, ale možností je daleko více.