Recept z ruské kuchyně na hutnou rybí polévku. Má mnoho obměn, někdy se přidává zakysaná smetana a rasolník se připravuje i z hovězího masa, popřípadě z ledvinek.

Text: Dalibor Marounek, foto: autor, David Štrunc

Potřebujeme:

  • 500 g masa z kapra
  • Jednu rybí hlavu a odřezky
  • 150 g uvařených krup
  • Mrkev
  • Kousek celeru
  • 150 g brambor
  • Dvě kyselé okurky
  • 2 dl láku z okurek
  • Bobkový list
  • 10 kuliček celého pepře
  • Sůl a pepř

Příprava:

Rybí hlavu, odřezky masa, mrkev a celer vložíme do hrnce, vše zalijeme vodou, osolíme, přidáme celý pepř, bobkový list a vaříme asi 30 minut.

Vývar poté slijeme přes plátýnko a rybí maso i zeleninu odložíme stranou. Zvlášť v hrnci uvaříme kroupy, které důkladně propláchneme. Do čirého vývaru pak na kostičky nakrájíme brambory a vaříme je do změknutí.

Z rybího masa odstraníme kosti, pokrájíme je na malé kousky, zeleninu na kostičky. Když jsou brambory vařené, přidáme kroupy, zeleninu, rybí maso. Nakonec do polévky nakrájíme i kyselé okurky a přidáme lák z okurek. Polévku dosolíme a podáváme ji horkou! Láku z okurek se nebojte, polévka je pikantní!

Napsat komentář