Na přípravu opravdu chutné rybí polévky můžeme použít hlavy, ocasy a odřezky z kaprů.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • nejméně hlavy z kaprů
  • dva ocasy a odřezky
  • mrkev
  • asi čtyři zrnka celého pepře
  • sůl
  • máslo
  • hladkou mouku
  • aspoň jednu cibuli
  • 200g zakysané smetany
  • petrželku

Na knedlíčky potřebujeme:

  • 200 g rybího masa z hlav, ocasů a odřezků
  • jedno vejce
  • lžíci smetany
  • strouhanku
  • sůl
  • muškátový květ
  • pepř

Příprava:

Hlavy a ocasy uvaříme v 1,5 l osolené vody s mrkví, celým pepřem a solí do měkka. Pak vývar přes sítko slijeme, mrkev nastrouháme a dáme do vývaru, z ocasů a hlav obereme maso. To umeleme, přidáme do něj vejce, strouhanku, smetanu, pepř, sůl, muškátový květ a vše důkladně prohněteme a utvoříme malé kulaté knedlíčky.

Na másle zpěníme cibuli, zaprášíme ji hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Poté přilijeme scezený vývar a polévku ještě asi pět minut povaříme. Do vroucí polévky pak přidáme knedlíčky a krátce je povaříme. Knedlíčky jsou hotové tehdy, když plavou. Na konec přidáme zakysanou smetanu a polévku promícháme. Zdobíme nasekanou petrželkou.

Napsat komentář