Fotografie
Jaroslav okomentoval Pečený pstruh...
před 12 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval OBRAZEM: Školác...
před 12 hod
Fotografie
Rybocz okomentoval Za candáty na p...
před 22 hod
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh duhový...
včera
Fotografie
Antonín přidal úlovek Kapr obecný...
včera

Rybí klobásy

strunc 1 hodnocení
Recepty

Text: Dalibor Marounek, foto: autor

Na dostatek klobás potřebujeme:

  • asi 6 kg vykostěného rybího masa, nejlepší je to ze sumců a kaprů (semeleme ve strojku)
  • 3-4 kg vepřového bůčku
  • 2 kg hovězího prátu
  • 6 syrových vajec
  • 50 g česneku
  • 200 g soli
  • 50 g pepře
  • 25 g pálivé papriky
  • 60 g sladké papriky
  • 10 g kmínu
  • 10 g majoránky
  • 1,5 l převařené vody

Příprava:

Rybí maso promícháme s mletým bůčkem a spojkou, tedy hovězím prátem (čtěte níže). Pak do masa přidáme všechno koření, česnek, vejce a vše zalijeme převařenou vodou.

Posléze směs důkladně prohněteme a necháme ji po dobu asi osmi hodin odpočinout. Na druhý den pak směs plničkou na klobásy vtlačíme do vepřových střev, které dostaneme ve většině dobrých řeznictví.

Klobásy pak pověsíme do vyhřáté udírny a udíme je 3-4 hodiny teplým kouřem (asi při 80 stupních, více ne). Pak klobásky vyvěsíme – nejlépe v místnosti, kde je cirkulace vzduchu. Během sušení je občas otřeme od omastku. Zmenší svůj objem, ztvrdnou a jsou pikantní. Většinou ale v té místnosti dlouho nevydrží, protože je členové rodiny spořádají.

Co je prát:

Jde o jemně umleté hovězí maso s mírným přídavkem vody, někdy se přidávají asi 3 % solící směsi. Hovězí maso umeleme, přidáme vodu a tím získáme výbornou pojivou směs.

5

Hodnocení receptu (1)

  1. Klobása

    Tu jsem už kostoval a můžu říct že jsem nepoznal že je tam ryba

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled