Recept na hutnou, výbornou rybí polévku z ruské kuchyně. Vhodné jsou větší kusy ryb, které mají málo mezisvalových kůstek.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 500 g rybího masa (amur, kapr, sumec)
- 150 g bílého zelí
- 150 g červené řepy
- 150 g brambor
- dvě rajčata
- mrkev
- petržel
- cibuli
- čtyři stroužky česneku
- čtyři lžíce rajského protlaku
- ocet
- bobkový list
- pepř
- sůl
- kysanou smetanu
- petrželku
- sádlo nebo olej
Příprava:
Rybí maso zalijeme 2 l vody, přidáme bobkový list, osolíme a vše na mírném ohni vaříme patnáct minut. Červenou řepu a brambory dáme vařit zvlášť. Rybí vývar slijeme přes cedník, maso zbavíme kůže, kostí, nakrájíme na kousky a odložíme stranou.
V hrnci na sádle zpěníme cibuli, tu zalijeme vývarem, přidáme na nudličky nakrájené zelí, na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, oloupaná nakrájená rajčata, boršč dosolíme a dovaříme. Když zelenina změkne, přidáme rajský protlak, utřený česnek, na kostičky nakrájené uvařené brambory, červenou řepu a povaříme ještě asi pět minut.
Polévku ochutíme pepřem, octem, vložíme kostky rybího masa. Boršč nalijeme do talířů, ozdobíme lžící kysané smetany, petrželkou a podáváme. Jedlíci mohou přikusovat chléb nebo pečivo, polévka je však hutná sama o sobě.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen