Jednoduchá úprava, kterou můžeme použít na mořské i sladkovodní ryby. V receptu je použita treska tmavá.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 500 g filetů tresky (2 ks po 250 g)
- 500 g brambor
- 1 dl mléka
- dva stroužky česneku
- citronovou šťávu
- pepř
- sůl
- petrželku
- jarní cibulku
- olej
- máslo
Příprava:
Oloupané brambory nakrájíme na kousky a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Slijeme vodu a necháme okapat. Následně rozmačkáme vidličkou a vmícháme horké mléko, máslo, sůl, pepř a promícháme na kaši.
Rybu potřeme drceným česnekem, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a navrch navrstvíme bramborovou kaši. Zapékací misku vytřeme olejem, vložíme porce ryby a pečeme v troubě pod grilem, až je maso křehké a kaše na povrchu začne zlátnout, tj. zhruba 10–12 minut.
Opečené porce ryby posypeme nasekanou petrželkou, jarní cibulkou a podáváme se zeleninovým salátem; třeba paprikovým s ovčím sýrem.
Zajímavé
Tohle jídlo vypadá zajímavě