Na tento recept můžeme použít sladkovodní i mořské ryby. Ze sladkovodních se osvědčil zejména pstruh, lín, okoun, naporcovaný kapr, candát nebo štika. Z mořských je výborná treska, makrela, sleď nebo losos. My vyzkoušeli makrely.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • čtyři makrely
  • čtyři stroužky česneku
  • dvě cibule
  • jednu lžíce nasekané petrželky
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • máslo

Příprava:

Vykuchané makrely zbavíme hlavy a ocasu a podélně rozřízneme. Filety položíme na alobal, poklademe nakrájeným česnekem, kolečky cibule a citronu. Posypeme nasekanou petrželkou, ochutíme kmínem, solí a pepřem a poklademe plátky másla.

Alobal přehneme a zatočíme. V létě pečeme na grilu, v zimě v troubě zhruba 20–25 minut podle velikostí porcí. Jako přílohu zvolíme pečené nebo vařené brambory. Někomu takto upravená ryba chutná samotná nebo s bílým pečivem či chlebem.