Oblíbená rybí polévka, která je v některých místech Ruska oblíbenější než boršč. Vaří se i v Bělorusku a na Ukrajině. Existuje mnoho verzí, v těch novějších se přidávají do soljanky zelené olivy a kapary. Lze ji připravit jak ze sladkovodních, tak mořských ryb.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- 500 g vykostěného masa bez kůže ze sumce (kapr, treska)
- 300–400 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, ploutve)
- 1,5 l vody
- 3 kyselé okurky
- půl pórku
- mrkev
- čtvrtinu celeru
- cibuli
- 150 g nakládaných hub
- 150 g oliv
- 4 lžíce rajského protlaku
- podle chuti lák z okurek
- 4 plátky citronu
- bobkový list
- celý pepř
- černý pepř
- sůl
- cukr
- máslo
Příprava:
Z rybích odřezků připravíme vývar, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou cibuli, bobkový list, celý pepř a vaříme na mírném plameni 20 minut; během vaření sbíráme pěnu. Hotový vývar scedíme a odložíme stranou.
Na másle podusíme plátky mrkve, celeru, pórku, přidáme protlak a zalijeme rybím vývarem. Do polévky přidáme plátky okurek, propláchnuté naložené houby (větší kusy překrájíme) a vaříme na mírném plameni 20 minut. Na závěr přidáme do polévky kostky rybího masa, kousky citronu bez kůry a plátky oliv. Polévku dochutíme lákem z okurek, cukrem, solí a pepřem a povaříme ještě 5 minut.
Dobrý
Tohle bych chtěl jednou zkusit musí to být dobré