Šči je klasická ruská hustá polévka. Připravuje se buď z hovězího masa, nebo ryb a součástí základu je zelí – syrové i kysané. Ovšem variant přípravy je skutečně mnoho.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- zhruba 500 g masa ze sladkovodních ryb (kupříkladu z kapra, sumce, štiky, okouna)
- 2 l vody
- 250 g čerstvého zelí (nebo kysaného)
- asi 150 g cibule
- jednu větší mrkev
- kus celeru
- pórek
- 3 dl zakysané smetany
- hladkou mouku
- máslo
- sůl
- pepř
- nasekanou petrželku
- koření podle chuti
Příprava:
Očištěné a umyté maso z ryb dáme do vroucí vody a povaříme. Když je poloměkké, vývar scedíme a maso vykostíme a dáme stranou. Do vývaru přidáme všechnu nakrájenou zeleninu (kromě cibule) a povaříme do měkka.
Z hladké mouky a másla připravíme jíšku, polévku zahustíme a přidáme do ní nastrouhanou cibuli (popřípadě jemně nakrájenou) a vaříme asi 30 minut na mírném ohni.
Nakonec do polévky vložíme maso z ryby, vše zjemníme smetanou a povaříme ještě asi tři minutky. Horkou polévku nalijeme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme samostatně, popřípadě s chlebem a pečivem. Obírání masa od kostí je sice piplačka, ale konečný výsledek vám vše vynahradí.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen