Chutný salát ze slunného Řecka, připravuje se převážně z tresky, opečeného lilku a další zeleniny. Fantazii se meze nekladou.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 500 g tresky
  • dva lilky
  • čtyři rajčata
  • červenou a zelenou papriku
  • 100 g černých oliv
  • asi čtyři stroužky česneku (podle chuti)
  • citronovou šťávu
  • pepř
  • sůl
  • olivový olej

Příprava:

Tresku nakrájíme na kostky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opečeme na olivovém oleji a maso odložíme stranou. Lilek nakrájíme na 5mm kolečka, osolíme, necháme „vyplakat“ (až pustí vodu). Kolečka lilku pak osušíme, opepříme a z obou stran opečeme do zlatova.

Pak je rozložíme na talíře, potřeme utřeným česnekem a položíme na ně plátky rajčat. Kostky upečené tresky položíme do středu talíře, přidáme černé olivy a posypeme na kostičky nakrájenou červenou a zelenou paprikou. Vše zakápneme citronovou šťávou, olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a necháme vychladit.