Text: Milan a Jana Janouškovi
Potřebujeme:
- pstruh
- sůl
- citron
- provensálské koření
- plátky hříbků
- Sýr
- smetana
Postup:
Pstruha vykucháme, osušíme, dostatečně osolíme, pokapeme citronovou šťávou a okořeníme provensálským kořením. Grilujeme nebo pečeme na másle v troubě společně s plátky hřibů, či jiných hřibovitých hub.
Volte čerstvé houby, sušené či konzervované nejsou vhodné. Když se po několika minutách maso loupe od kosti, pstruha opatrně vykostíme tak, že rybu na boku po celé délce rozřízneme až na páteř. Potom vidličkou napíchneme u ocasu páteř a až k hlavě páteř opatrně navíjíme na vidličku. Pomáháme si nožem.
Zároveň s páteří odstraníme hlavu a ostatní ploutvičky. Na pánvi zůstanou pouze filátka z ryby. Takto lze postupovat i při konzumaci ostatních celých ryb. Je to velmi jednoduché, elegantní a u stolu si určitě získáte větší respekt, než když budete rybu krájet jako řízek.
Zapékací misku vymažeme máslem a rozložíme do ní filátka ze pstruha. Hospodyňky, nezapomeňte na maso z líček ha hlavě ryby! Na rybu poklademe plátky hříbků, posypeme strouhaným uzeným sýrem, zastříkneme sladkou šlehačkou a necháme v rozpálené troubě či grilu krátce zapéct – zatáhnout. Servírujeme s čerstvou petrželkou a třeba pečenými brambory.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen