Pražma královská nebo také pražman zlatý, popřípadě mořan zlatý je vynikající mořská ryba s chutným masem bez svalových kůstek. Jde skvěle grilovat, péct v alobalu, smažit, dusit i vařit. Hmotnost pražmy na trhu se pohybuje kolem 300 g, takže na porci pro osobu počítáme s jednou rybou. A mějme na paměti, že čerstvá ryba je vždy lepší než zmrazená.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- dvě pražmy
- asi 100 g másla
- lžíci nasekané petrželky
- tři, čtyři stroužky česneku
- snítku rozmarýnu
- citronovou šťávu
- mořskou sůl
- pepř
Příprava:
Ryby nejprve opláchneme, osušíme, osolíme na povrchu i v břišní dutině, dovnitř vložíme snítku rozmarýnu a na povrchu i uvnitř je pokapeme citronovou šťávou. Změklé máslo utřeme s nasekanou petrželkou, utřeným česnekem a dochutíme mletým pepřem.
Ryby pak potřeme bylinkovým máslem na povrchu i zevnitř, položíme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě pečeme zhruba patnáct minut. Během pečení ryby opatrně otočíme. Podáváme s kousky citronu, zeleninou a opečenou rozpůlenou bagetkou, kterou potřeme bylinkovým máslem.
Bylinky
Ta může být taky dobrá já si vždycky dávám když jdu do rybářské restaurace testovanou pražmu pokud ju mají