Jedna z nejchutnějších rybích polévek! Okouny lze nahradit i candátem, sumcem nebo mořskými rybami. Prostě rybou, která má málo mezisvalových kůstek. Ale mějte na paměti, že okoun je prostě okoun!

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • asi 500 g očištěných vykuchaných okounů
  • mrkev
  • petržel
  • cibuli
  • 2 dl sladké smetany
  • lžíci hladké mouky
  • lžičku másla
  • muškátový květ
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • pažitku

Příprava:

Ryby vložíme do hrnce, zalijeme 1 l vody, přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a cibuli, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř a vaříme zvolna zhruba 20 minut.

Vývar přes sítko slijeme, kousky masa vybereme, dáme stranou do misky, vyndáme kosti, páteře a zbytek i se zeleninou propasírujeme přes cedník zpět do vývaru.

Do vývaru přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, polévku tak zahustíme, ochutíme špetkou muškátového květu, solí, pepřem, zjemníme lžičkou másla a ještě krátce povaříme.

Do talířů vložíme lupínky okouního masa, nalijeme polévku, ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme.

Napsat komentář