Jedna z nejchutnějších rybích polévek! Okouny lze nahradit i candátem, sumcem nebo mořskými rybami. Prostě rybou, která má málo mezisvalových kůstek. Ale mějte na paměti, že okoun je prostě okoun!
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
- asi 500 g očištěných vykuchaných okounů
- mrkev
- petržel
- cibuli
- 2 dl sladké smetany
- lžíci hladké mouky
- lžičku másla
- muškátový květ
- bobkový list
- sůl
- pepř
- pažitku
Příprava:
Ryby vložíme do hrnce, zalijeme 1 l vody, přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a cibuli, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř a vaříme zvolna zhruba 20 minut.
Vývar přes sítko slijeme, kousky masa vybereme, dáme stranou do misky, vyndáme kosti, páteře a zbytek i se zeleninou propasírujeme přes cedník zpět do vývaru.
Do vývaru přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, polévku tak zahustíme, ochutíme špetkou muškátového květu, solí, pepřem, zjemníme lžičkou másla a ještě krátce povaříme.
Do talířů vložíme lupínky okouního masa, nalijeme polévku, ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen