Text: Milan Perger, foto autor, Lenka Hofmanová
Na dvě porce potřebujeme:
- jednoho menšího nebo půlku vzrostlejšího candáta
- kilogram soli
- osm bílků
- dvě lžíce polohrubé mouky
- olivový nebo jiný rostlinný olej
- citron
- petrželovou nať
- papriku
- rajčátka
- alobal
Postup:
Očištěného vykuchaného candáta omyjeme a maso utěrkou osušíme. Poté rybu vytřeme solí z vnitřní i vnější strany. Posléze ji opláchneme pod tekoucí vodou a znovu ji osušíme.
Takto připraveného candáta dáme na chladné místo odležet. Bílky, lžičku soli a polohrubou mouku vymícháme téměř do pěny. Přidáme kilogram soli a směs rovněž odložíme do chladu.
Dvojmo složený alobal potřeme olejem a nalijeme na něj část umíchané směsi, do které vložíme připraveného candáta. Zalijeme ho zbylou částí směsi; měla by být rozvrstvena rovnoměrně. Alobal uzavřeme, zamáčkneme, vše uložíme do mírně vymaštěného pekáče a pečeme asi půl hodinky.
Poté alobal rozevřeme a rybu dopékáme ještě asi dvacet minut. Když candáta vyndáme z pekáčku, nejprve z něj odstraníme solnou krustu a pak ho pokapeme citrónovou šťávou. Vhodnou přílohou je bramborová kaše, popřípadě pyré.
Dobrá rada na závěr: Pokud ulovíte většího candáta, můžete takto připravovat naporcované podkovy nebo filety. Pokud candáta neulovíte, podobně si upečte kupříkladu většího okouna.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen