Kalamáry je obchodní název pro oliheň. Podobně jako chobotnice patří mezi hlavonožce a má jemné bílé nasládlé maso. V Česku se dají sehnat chlazené celé kusy nebo zamražená chapadla či těla, která mají tvar tubusů.
text: Dalibor Marounek
Dají se plnit nebo krájet na kroužky a smažit v těstíčku nebo dusit. Chapadla se většinou připravují přírodně – používají se na směsi se zeleninou, na hutné rybí polévky nebo se nakrájí na větší špalíčky, které jsou vynikající grilované s omáčkami.
Potřebujeme:
- 500 g chapadel
- dva stroužky česneku
- jednu lžíce petrželky
- jednu lžíci mladého špenátu
- jednu lžíci pažitky
- citronovou šťávu
- máslo
- pepř
- sůl
Příprava:
Chapadla nakrájíme na centimetrová kolečka, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odpočinout. Bylinky nasekáme najemno. V pánvi rozehřejeme olivový olej a každé kolečko opečeme z každé strany jednu minutu. Vmícháme nasekané bylinky, drcený česnek, přidáme lžičku másla pro zjemnění a dochutíme pepřem. Krátce prohřejeme. Podáváme teplé, třeba s opečenou bagetou a zeleninovou oblohou.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen