Fotografie
Vojtech přidal úlovek Parma obecná...
před 9 hod
Fotografie
Jaroslav okomentoval Obrazem: Vysaze...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Na severu Čech ...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Candáti jdou do...
před 4 dny
Fotografie
Jaroslav okomentoval Zahájení pstruh...
před 4 dny

Ohlédnutí za veletrhem Polfish 2022

Marek iRybářství 21. září 2022 0 komentářů
rybí výrobky

Nové rybí výrobky z Fakulty rybářství a ochrany vod. Foto: Václav Nebeský

Novinky

Po vynucené covidové přestávce se do polského Gdaňsku opět vrátil veletrh Polfish, který se konal v termínu od 14. do 16. září 2022. Jednalo se již o 16. ročník akce, která má téměř třicetiletou tradici.

text: Václav Nebeský

Na veletrhu se představili producenti rybích produktů nejen z Polska, ale i ze Španělska, Litvy nebo Islandu. Nejpočetnější zastoupení měli samozřejmě domácí firmy, a to jak producenti rybích výrobků především z mořských ryb, makrel a sleďů, tak i výrobci obalové techniky, transportních beden na chlazené i živé ryby apod.

REKLAMA

rybí kuchyně
Kuchařské studio v dodávkovém voze. Foto: Václav Nebeský

Polské sladkovodní rybářství zde zastupoval projekt Polski kapr, který měl kromě statické expozice i skvěle vybavené kuchařské studio v dodávce, kde připravoval ochutnávky z kapra v podobě polévky, nebo miniburgerů.

V oblasti výzkumu a vládních organizací pak nechybělo například Polské ministerstvo zemědělství a rozvoj venkova, nebo Institut vnitrozemského rybářství z Olštýna.

REKLAMA

rybí kuchyně
foto: Václav Nebeský

Českou republiku na veletrhu svou expozicí zastupovala Fakulta rybářství a ochrany Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, a to nejen obecnou prezentací fakulty, ale i nabídkou doktorského studia či kaviáru. V rámci expozice byly představeny i nově vyvinuté produkty v podobě sterilovaných produktů z kapra, pstruha a amura.

V širší nabídce vystavovatelů byly i další firmy z Pomořského vojvodství zaměřené na potraviny. Mlékárny, producenti medu, marmelád, minipivovary. Zde si dovolím osobní postřeh, že po ochutnání několika druhů piva musím opět konstatovat, že to naše české je možná to nejlepší na světě. Dokonce i jeden z prodejců piva se mnou v tomto souhlasil.

polská rybí kuchyně
Ochutnávka polské rybí kuchyně. Foto: Václav Nebeský

V čem už bohužel Češi tak dobří nejsou, je spotřeba ryb na osobu a rok, která se dlouhodobě drží mírně přes 5 kg. Je až neuvěřitelné, kolik lidí v tuzemsku prohlásí „já ryby nejím“, nebo „jen kousek na Vánoce“. To v Polsku mají roční spotřebu přes 15 kg ryb na osobu. Při počtu obyvatel téměř 40 milionů už je to relativně zajímavý trh pro výrobce i prodejce ryb a rybích výrobků. Podobný veletrh tak má v této zemi své místo.

REKLAMA
REKLAMA
Líbil se vám článek?

Pošlete ho dál svým přátelům

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru

Diskuze k článku (0)

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled