Sumec do kuchyně je nejlepší v délce 80 až 100 cm. Rybu vykucháme, stáhneme z kůže, naporcujeme a naložíme do marinády.

text: Lenka Hofmanová

Na marinádu potřebujeme:

  • tři lžíce oleje
  • pět lžic sójové omáčky
  • čtyři stroužky lisovaného česneku nebo lžíci sušeného
  • dvě lžíce medu
  • dvě lžíce citronové šťávy
  • špetku zázvoru a soli

Množství marinády přizpůsobíme množství masa.

sumec
foto: Lenka Hofmanová

Příprava:

Rybu marinádou potřeme a necháme ji 24 hodin odležet v ledničce. Zbytek marinády schováme na pečení. Druhý den naskládáme maso do pekáče, můžeme přidat i zeleninu, třeba cuketu nebo dýni a vše pečeme v troubě. Maso průběžně potíráme marinádou, až chytí pěknou barvu. Upeče se poměrně rychle. Podáváme s vařeným bramborem nebo pečivem.