Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera

Matjesy ze sladkovodních ryb

Marek iRybářství 1 hodnocení
jídlo ryby Recepty

Matjesy si můžeme připravit i ze sladkovodních ryb, jak známo. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu. Mně se k této pochutině osvědčil především karas stříbřitý (stejně je přemnožený a neměli bychom ho pouštět), popřípadě i kapr do délky 50 cm.

text: Dalibor Marounek

Příprava

Ryby oškrábeme, vykucháme, odřízneme ploutve a hlavu, maso opláchneme a podél páteře rozpůlíme na polovinu. Takto upravené porce ryby zasypeme solí a uložíme je na tři dny do lednice.

jídlo v hrnci
foto: Dalibor Marounek

Pak je vyndáme, znovu opláchneme a na další tři dny je zalijeme octem. Pak znovu maso vyndáme z lednice, zase ho opláchneme pod vodou, stáhneme kůži a vyjmeme páteř a zbytky kostí, ty mezisvalové se mezitím rozpustily. Upravené plátky masa nakrájíme na čtverečky (nebo proužky, je to na vás) a promícháme je z cibulí v poměru 2:1. Dva díly masa a jeden cibule promícháme s olejem, pak přidáme pepř a znovu vše promícháme.

sklenice s matjesy
foto: Dalibor Marounek

Matjesy úhledně a úsporně nandáme do sklenic a na sklenici o objemu 0,7 l přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky nového koření a čtyři kuličky celého pepře. Sklenice uložíme opět do lednice a jejich obsah necháme patřičně rozležet. Nejvhodnější dobou je týden, tedy sedm dní. A budeme mít hotovo! Podáváme s chlebem, pečivem a na zapití je nejlepší vychlazené pivko.

Náš tip

Kdo chce, může více pepřit, přidat trochu celého kmínu, méně či více cibule. Leckdo do sklenic s rybím masem přidává i půlené stroužky česneku, popřípadě proužky kořenové zeleniny, zejména mrkve, ale i petržele a zřídka celeru. Fajnšmekři dokonce k masu často přidávají i kysané zelí.

5

Hodnocení receptu (1)

  1. Výborný

    Mám rád kupovaný ale tady ti vypadají luxusně

    1. Super

      Známy který je takový kuchtík hned jsem mu kázal tenhle recept a říkal že to zkusí a taky zkusíl vytvor super

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled