Fotografie
Vojtech přidal úlovek Pstruh obecný...
včera
Fotografie
Vojtech přidal úlovek Kapr obecný...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera
Fotografie
Michal přidal úlovek Amur bílý...
včera

Matjesy z cejna

strunc 1 hodnocení
Recepty

Potřebujeme:

  • Filety z cejna
  • Sůl
  • Cibuli
  • Rostlinný olej
  • Bobkový list
  • Kuličky pepře i mletý pepř
  • Nové koření
  • Sardelovou pastu
  • Nálev

Na nálev potřebujeme:

  • Asi litr vody
  • 3 dl octa, 4 dkg soli
  • 8 dkg krystalového cukru
  • 12 tablet umělého sladidla
  • 10 kuliček pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 3 kuličky jalovce
  • 4 ks hřebíčku
  • 4 ks bobkového listu
  • 1 kávovou lžičku hořčičného semínka.

Příprava nálevu:

Všechny ingredience dáme do litru vody a necháme přejít varem. Kastrol odstavíme a nálev necháme pod poklicí chvilku louhovat. Pak ho přecedíme, necháme vychladnout a přelijeme do láhve s uzávěrem, nejlépe skleněné. V chladnu nám vydrží i několik měsíců.

Příprava matjesů:

Z větších cejnů vyřízneme filety. Ty pak nakrájíme na vhodnou velikost a vkládáme je do větší sklenice. Každou vrstvu řádně prosolíme. Solí nešetříme!

Když je sklenice plná, tak ji zavíčkujeme a uložíme do lednice na tři dny. Po třech dnech maso vyjmeme. Když se zdá, že je málo slané, klidně ho ještě dosolíme. Sklenici vypláchneme, přendáme do ní zpět slané maso a zalijeme výše uvedeným studeným nálevem.

Opět ji necháme tři dny v lednici. Pak maso vyjmeme, z filetů stáhneme kůži a vytáhneme žeberní kosti. Jde to dobře. Takto připravené filety vložíme do sklenice a zalijeme až po hrdlo stolním olejem.

Tím máme připravenou hlavní ingerenci k pozdější výrobě matjesů, salátu atd. Ale teď k matjesům samotným… Nejprve si vyndáme potřebné množství naložených filetů a přes sítko z nich lehce vymáčkneme přebytečný olej.

Mezitím zahřejeme čerstvý olej na zalití asi na 60 °C. Pak do něho vložím přiměřeně všechno koření, aby se povolené silice rychleji dostaly do oleje.

Poté přidáme cibuli nakrájenou na proužky, dobře promícháme a zahříváme ještě asi 5 minut. Vše necháme vychladnout a přecedíme. Maso podle potřeby ještě dosolíme, posypeme mletým pepřem a pomažeme sardelovou pastou.

Pak ho ukládám do malých sklenic a prokládáme ho scezenou cibulí z oleje. Nakonec vše zalijeme ochuceným olejem. Na ozdobu nahoru přidáme několik kuliček koření a kousek bobkového listu. Sklenici zavíčkujeme a týden ji ještě necháme v lednici.

Matjesy s čerstvým pečivem jsou vynikající pochoutkou například k dobrému pivu. Jsou zcela bez kostí a chutnají opravdu skvěle.

5

Hodnocení receptu (1)

  1. Luxusní

    Vypadá to luxusně

Novinky z iRybářství na váš e-mail

Články, videa, recepty a další novinky na váš e-mail. Mějte přehled