Mořské ryby bychom měli jíst kvůli prospěšným Omega-3 mastným kyselinám a vitaminu D. Králem mezi mořskými rybami je určitě losos. Čím dál častěji se ale setkáváme s tvrzením, je plný kontaminantů a škodlivých látek. V jaké kvalitě tedy přichází losos na české pulty? Prozkoumal to pořad A DOST! TelevizeSeznam.cz.
text: Marek Kožušník
Podle vedoucího oddělení chemie ze Státního veterinárního ústavu v Praze Jana Rosmuse v některých oblastech skutečně může ke kontaminaci ryb dojít. Testy lososů se proto zaměřily například na obsah dioxinů, bromovaných zpomalovačů hoření, těžkých kovů nebo polychlorovaných bifenylů.

Které ryby se testovaly?
Většina lososů prodávaných v České republice pochází podle Jana Tuny z rybích farem, a to především norských. „Do testů jsme nakoupili pět druhů lososů, čtyři chlazené z Norska, jednoho mraženého lososa z Chile a lososa z volného odchytu ze Skotska,“ popisuje Jan Tuna. Ten poslední se u nás prodává pouze ve specializovaných prodejnách a je výrazně dražší. Poslední testovanou rybou byl losos gorbuša (Oncorhynchus gorbuscha).
21 procent dobrého tuku
Zatímco maso testovaných lososů obecných obsahovalo od 9 do 21 procent tuku, losos gorbuša měl necelé procento až dvě procenta tuku. Omega-3 mastných kyselin pak obsahovaly podle Tuny přibližně desetkrát méně než maso z lososa obecného. Přesto by byla podle vedoucího oddělení chemie ze Státního veterinárního ústava v Praze Jana Rosmuse chyba se gorbuše vyhýbat.

Výrobci hmotnost nešidí
Testy lososů dopadly podle Jana Tuny velmi dobře a po dlouhé době neukázaly žádný propadák. V žádné rybě se nenacházely chemické látky ani kontaminanty v nadlimitních hodnotách. „Ukázalo se také, že výrobci nešidí hmotnost a do lososů, ani do těch mražených, nebyla uměle přidána voda, aby se zvedla hmotnost, což se dříve někdy také dělo,“ upozorňuje Jan Tuna.
Výsledky testu:
- Absolutním vítězem testu se stal skotský losos z volného odchytu od firmy Food Delivery International z prodejny Seafood. Obsahuje nejvíce prospěšných Omega-3 mastných kyselin (3 gramy na 100 gramů výrobku). Kilogram vyjde na přibližně 1000 korun.
- Dobré hodnocení i vysoký obsah Omega-3 mastných kyselin (2,5 gramu na 100 gramů výrobku) měly tři druhy norských lososů z rybích farem. A to filety od firmy Marin Hara West zakoupené v Globusu (kilogram je za 470 korun). Norský losos s kůží od polské firmy Morpol prodávaný v Lidlu (kilogram je za 480 korun) a pultově prodávaný norský losos z Makra (kilogram stojí necelých 290 korun).
- Pro porovnání losos gorbuša měl 0,3 gramu Omega-3 mastných kyselin na 100 gramů výrobku.
Diskuze k článku (0)