Marinovaný losos (Gravlax) je skandinávská specialita. Připravovat se dá v mnoho obměnách, tady je jedna z variant.
text: Dalibor Marounek
Potřebujeme:
600 g čerstvého lososa, 60 g hrubozrnné mořské soli, 60 g třtinového cukru, dvě lžíce nasekaného kopru, dvě lžíce ginu, jednu lžíci citronové kůry a jednu lžičku nadrceného barevného pepře.
Příprava:
Mořskou sůl promícháme s cukrem, citronovou kůrou a nadrceným pepřem. Filet z lososa pokapeme ginem a hustě potřeme z obou stran namíchanou směsí. Zabalíme do folie, položíme na prkénko. Zatížíme druhým prkénkem a vložíme do lednice, kde necháme lososa dva dny marinovat.
Balíček jednou až dvakrát denně otočíme. Po dvou dnech setřeme utěrkou kořenící směs a stáhneme kůži. Lososa nakrájíme na tenké plátky a posypeme koprem. Podáváme s klínky citronu, můžeme pokapat hořčičnou omáčkou nebo majonézou. Zakusujeme plátky opečené veky.
Hodnocení receptu (0)
Nové hodnocení
Pro přidání hodnocení je potřeba být přihlášen