Přinášíme další tip na oblíbeného kapra, tentokrát v pikantním nálevu.

text: Dalibor Marounek

Potřebujeme:

  • 600 g podkov z kapra
  • hladkou mouku
  • jednu lžíci červené papriky
  • sůl
  • kmín
  • olej

Na nálev:

  • 5 dl vody
  • 1,5 dl octa
  • půl citronu
  • jednu mrkev
  • jednu cibuli
  • kousek celeru
  • jednu lžíci nasekané petrželky
  • půl lžíce soli
  • jednu lžíci cukru
  • jeden bobkový list
  • čtyři kuličky pepře
  • čtyři kuličky nového koření
  • špetku tymiánu
  • kousek feferonky

Příprava:

Podkovy kapra stáhneme z kůže, rozpůlíme na polovinu, odstraníme žeberní kosti, osolíme a okmínujeme. Mouku promícháme s červenou paprikou, ve které obalíme proužky kapra, osmažíme na oleji z obou stran do zlatova a necháme vychladnout.

kapr
foto: Dalibor Marounek

Z uvedených surovin uvaříme nálev. Vaříme, dokud mrkev a celer nezměknou; zhruba 10-12 minut. Poté necháme nálev vychladnout.

Osmažené kousky rybího masa narovnáme do skleněné mísy a přelijeme nálevem a necháme v lednici 24 hodin marinovat. Marinovaného kapra rozložíme na talířky, z nálevu odstraníme koření, přelijeme nálevem se zeleninou a podáváme s chlebem nebo pečivem.